Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
ÖZEL MUTFAĞIMIZ
 Özel Forum : ÖZEL MUTFAĞIMIZ
Konu Konu: Türkiye lezzet ülkesi Yanıt YazYeni Konu Gönder
Yazanlarda
Mesaj << Önceki Konu | Sonraki Konu >>
akın
enderunlu
enderunlu
Simge

Kayıt Tarihi: 29-Kasım-2004
Aktif Durum: Pasif
Gönderilenler: 845
Gönderen: 08-Ocak-2008 Saat 10:30 | Kayıtlı IP Alıntı akın

Türkiye tam 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekle lezzetli bir ülke
 

Türkiye tam 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekle lezzetli bir ülke
Künefe (üstte) ve çiğ köfte, Türkiye'nin paylaşılamayan lezzetleri arasında...
Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu, Türkiye'nin lezzet haritasını çıkardı. 81 ili kapsayan lezzet haritasına göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin bir mutfağa sahip. ATO raporuna göre; Amasya ve Afyon'un 'sakala çarpan çorbası', Aydın'ın 'kulak çorbası', Bolu'nun 'kedi batmazı', Denizli ve Çanakkale'nin 'kaçamak'ı, Rize'nin 'enişte lokumu', Şanlıurfa'nın 'şıllık tatlısı', Kocaeli'nin 'otur fatma tatlısı', Kütahya'nın 'tosunum'u, Tokat'ın 'bacaklı çorbası', Amasya'nın 'kesme ibik çorbası' ve 'eli böğründe'si, Balıkesir'in 'mafiş tatlısı', Artvin'in 'püşürük çorbası', Bartın'ın 'pumpum çorbası', Malatya'nın 'kurşun geçmez köftesi', Kırklareli'nin 'sulu kaçamak' ve 'kuru kaçamak'ı, Isparta'nın 'kuyruğu sulu'su ve 'derdimi alan'ı, ilginç isimli yiyecekler arasında yer alıyor.

En zengin Antep
Bölgeler arasında İç Anadolu, 455 çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk sırada yer alıyor. İç Anadolu'yu 425 çeşitle Doğu Anadolu, 398 çeşitle Güneydoğu Anadolu ve 397 çeşitle Karadeniz Bölgesi izliyor. Akdeniz ve Marmara Bölgesi 184, Ege Bölgesi 162 çeşit yiyecek ve içeceğe sahip.
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep olarak belirlendi. Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. Malhıtalı (mercimekli) köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva ve elma kebabı, lebeniye, beyran, topaç, köse sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu Gaziantep'in ünlü yemeklerinden sadece bazıları...
Elazığ mutfağı ise 154 çeşit yemek, tatlı ve içeceğiyle zenginlik açısından ikinci sırada yer alıyor. Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gâh, Elazığ'ın ünlü yemekleri arasında yer alıyor.

Kayseri mantısının ünü sabit
Türkiye'nin lezzet haritasında, pek çok ilin sahip çıktığı çok sayıda yiyecek de bulunuyor. Bu paylaşılamayan yiyeceklerin başında çiğ köfte ve künefe geliyor. Çiğ köfteye Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Mardin ve Osmaniye, künefeyeyse Hatay ve Elazığ mutfakları sahip çıkıyor. Mantı da pek çok ilin mutfağında yer almakla birlikte en ünlüsü, 'Kayseri mantısı' olarak görülüyor.



__________________
Yukarı Dön Göster akın's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: akın
 

Eğer Bu Konuya Cevap Yazmak İstiyorsanız İlk Önce Giriş
Eğer Kayıtlı Bir Kullanıcı Değilseniz İlk Önce Kayıt Olmalısınız

  Yanıt YazYeni Konu Gönder
Yazıcı Sürümü Yazıcı Sürümü

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Powered by Web Wiz Forums version 7.92
Copyright ©2001-2004 Web Wiz Guide